ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΣΠΟΥΔΕΣ

Ο Γιάννης Γκόσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου του 1989. Η καταγωγή του είναι από το Χορτερό και το Κεφαλοχώρι Σερρών. Μεγαλωμένος ωστόσο σε περιβάλλον με έντονο το ποντιακό στοιχείο, σύντομα αφομοίωσε τη διάλεκτο και τις μουσικές παραδόσεις του ποντιακού λαού. Καταλυτική ήταν η προσπάθεια των παππούδων του προς αυτή την κατεύθυνση, η καταγωγή των οποίων είναι από τα χωριά Μαντρανόι, Κοσμά και Κουστουλάντον της περιοχής Γαλίαινας του Πόντου.

Η ενασχόλησή του με το ποντιακό τραγούδι ξεκινά από την ηλικιά των εννέα, μέσα από την παρουσία του στην Εύξεινο Λέσχη Σερρών, στην οποία από το 1998 συμμετείχε ως χορευτής αλλά κι ερμηνευτής με παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ταυτόχρονα ξεκινούν και οι μουσικές του σπουδές, φτάνοντας σε ηλικία είκοσι ενός ετών να είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής και να έχει αποκτήσει το Πτυχίο και το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής. Την ίδια περίοδο πραγματοποιείται και η ιδιαίτερα καταλυτική, για τη συνέχεια της πορείας του, γνωριμία με τον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού Χρύσανθο Θεοδωρίδη.

ΔΡΑΣΗ - ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η πρώτη του παρουσία στην δισκογραφία πραγματοποιείται στη δισκογραφική δουλειά Ασμάτων Ποντίων Απάνθισμα¨ του Παναγιώτη Ασλανίδη. Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών τελείωσε το εννιαίο λύκειο στην πόλη των Σερρών κι έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετακομίζει μόνιμα πλεον στη Θεσσαλονίκη, όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές του, ετοιμάζει και την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Το φίλεμα σ’ μελένιον” η οποία κυκλοφόρησε το 2007.

Από το 2008 κι έπειτα από την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ξεκινούν οι πρώτες του εμφανίσεις σε χώρους διασκέδασης.

Το 2011 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο "Άμον άγγελος". Μια δισκογραφική δουλειά βαρόμετρο για την συνέχιση της πορείας του, καθώς παρουσιάζει τα πρώτα του επίσημα δείγματα συγγραφής στίχων και σύνθεσης μουσικής. Έχει επίσης κυκλοφορήσει την τρίτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Τη εγάπ’ς το φως", τη ζωντανή ηχογράφηση “Άβατο”, με πιο πρόσφατη δισκογραφική παρουσία στον album του με τίτλο "Το θάμαν", ενώ είναι πολλές οι μουσικές του επιτυχίες με προσωπικά single σε διαδικτυακές πλατφόρμες, παράλληλα με τη συμμετοχή του σε μουσικές παραγωγές και άλλων καλλιτεχνών. Σημαντική ωστόσο καθίσταται και η μουσική μελέτη "Ένας θρύλος περνάει στο σήμερα", την οποία εξέδωσε το 2017 και αφορά τη μουσική και λαογραφική προσέγγιση των τραγουδιών του κυριότερου εκφραστή της ποντιακής μούσας Χρύσανθου Θεοδωρίδη. 

Σήμερα εκτός από ερμηνευτής, διδάσκει ως μουσικός καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο ωδείο "Νότα-Νότα", έχοντας παράλληλα ιδρύσει την Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού "Χρύσανθος", στην οποία εκπονήθηκε από τον ίδιο και διδάσκεται για πρώτη φορά, η πρώτη ολοκληρωμένη μεθοδολογία εκμάθησης του ποντιακού τραγουδιού.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ