Το τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας του Αβραάμ Γκόσιου έχει ως έδρα το Ωδείο "Νότα Νότα". Αβραάμ Γκόσιος ι κατέχοντας πτυχία ανώτατων θεωρητικών σπουδών (πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης , Φυγής, Δίπλωμα Σύνθεσης) και πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης (καθηγητής μουσικής στο μουσικό σχολείο Καβάλας, Λάρισας, Βέροιας, Θεσσαλονίκης , Ωδείο Βορείου Ελλάδος) .

Εκπόνησε και εφάρμοσε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας  που στηρίζεται στην θεωρία της μουσικής και την εξάσκηση της ακουστικής ικανότητας με πλούσιο μουσικό υλικό καθώς και βιωματικές αναπαραστάσεις μέσω multimedia. Ιδιαίτερο μέλημα αποτελεί η πρακτική εξάσκηση των μαθητών που σκοπό έχει την ανάδειξη του ταλέντου του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν η ορχήστρα εγχόρδων (ορχήστρα αποτελούμενη από ποντιακές λύρες) και μουσικές συμπράξεις με αντίστοιχες μουσικές σχολές.

Στα πλαίσια λειτουργίας της σχολής οργανώνονται σεμινάρια διαδραστικού χαρακτήρα από προσωπικότητες του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί και η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις συναυλιακού χαρακτήρα. 
Η ανάδειξη της νέας γενιάς λυράρηδων καταρτισμένων στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, με αγάπη και σεβασμό στην ποντιακή μουσική και λαογραφική μας παράδοση, συμβάλει στη διατήρηση και διαιώνιση του ποντιακού πολιτισμού. 

 

Υπεύθυνος καθηγητής: Αβραάμ Γκόσιος
Καθηγητής ανώτατων θεωρητικών

porfyrios2 porfyrios 13porfyrios 3

ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΛΥΡΑΣ

  • Μέσα από την Θεωρία της Ευρωπαϊκής μουσικής (Θεωρία, Ρυθμολογία, Ακουστική Ικανότητα) αναπτύσσουμε έναν κώδικα επικοινωνίας που στόχο έχει την γρηγορότερη αφομοίωση των μουσικών κειμένων, βοηθώντας παράλληλα στη μελέτη καθώς μειώνονται στο ελάχιστο τα λάθη και οι παραλείψεις.

    Η γνώση της ευρωπαϊκής μουσικής αποτελεί αναμφισβήτητα εφόδιο για κάθε σπουδαστή που τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης.
  • Μέσα από το “μουσικό σύνολο” ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσα σε ένα σύνολο μουσικών οργάνων εξασκώντας τις μουσικές του ικανότητες περνώντας από την θεωρία στην πράξη.

    Το πνεύμα ομαδικότητος σε συνδυασμό με την συνεργασία και τις ατομικές δεξιότητες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μουσικής προσωπικότητας.
  • Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σφαιρική γνώση γύρω από τον ποντιακό πολιτισμό μερος του οποίου αποτελεί η μουσική. Αυτο επιτυγχανεται μέσα από σεμινάρια με την χρήση των multimedia, και μουσικές συμπράξεις με σχολές συναφούς ενδιαφέροντος.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ