Η Πορφύριος σχολή δημιουργήθηκε το 2004 από τον Λάζο Ιωαννίδη και στεγάστηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Πολίχνη και στον Σύλλογο Ποντίων Μουδανιών,αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες σχολές εκμάθησης ποντιακής λύρας τα τελευταία χρόνια. Από το 2015 μέχρι και σήμερα τη διεύθυνση και τη διδαδσκαλία  της Πορφυρίου Σχολής εχει αναλάβει ο Αβραάμ Γκόσιος.Τελειόφοιτος Σύνθεσης και κατέχοντας πτυχία  ανώτατων θεωρητικών σπουδών πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης , Φυγής   και πολυετή πείρα στον χώρο της εκπαίδευσης (καθηγητής μουσικής στο μουσικό σχολείο Καβάλας, Λάρισας, Βέροιας, Θεσσαλονίκης επίσης καθηγητής στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος) . Σχεδίασε και εφάρμοσε ένα πρόγραμμα διδασκαλίας  που στηρίζεται στην θεωρία της μουσικής, τις αρχές ρυθμολογίας και την εξάσκηση της ακουστικής ικανότητας με πολούσιο οπτικοακουστικό υλικο καθώς και βιωματικές αναπαραστάσεις μέσω multimedia.

Ιδιαίτερο μέλημα επίσης αποτελεί η πρακτική εξάσκηση των μαθητών που σκοπό έχει την ανάδειξη του ταλέντου του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Γι’ αυτό δημιουργήθηκαν η Ορχήστρα εγχόρδων(ορχήστρα αποτελούμενη από ποντιακές λύρες) και μουσικές συμπράξεις με σχολές ίδιου ενδιαφέροντος.

Επιπλεον στα πλαίσια λειτουργίας της σχολής οργανώνονται σεμινάρια διαδραστικού χαρακτήρα από προσωπικότητες του χώρου. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των μαθητών σε εκδηλώσεις συναυλιακού χαρακτήρα. 
Η ανάδειξη νέας γενιάς λυράρηδων καταρτισμένων στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, με αγάπη και σεβασμό στην ποντιακή μουσική και λαογραφική μας παράδοση, συμβάλει στη διατήρηση και διαιώνιση του ποντιακού Ελληνισμού. 


Διεύθυνση: Γκόσιος Αβραάμ - πληροφορίες στο τηλέφωνο 6937551858


 


kolaz


 Σε εδήλωωση της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης 'Μνήμες"porfyrios 15


Πρόβες από το εργαστήρι παραδοσιακού συνόλου της Πορφυρίου σχολήςporfyrios2 


Πρόβες από το εργαστήρι παραδοσιακού συνόλου της Πορφυρίου σχολήςporfyrios 13


Πρόβες από το εργαστήρι παραδοσιακού συνόλου της Πορφυρίου σχολής με τον υπεύθυνο της σχολής Αβραάμ Γκόσιο
porfyrios 3

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

  • Μέσα από την Θεωρία της Ευρωπαϊκής μουσικής (Θεωρία, Ρυθμολογία, Ακουστική Ικανότητα) αναπτύσσουμε έναν κώδικα επικοινωνίας που στόχο έχει την γρηγορότερη αφομοίωση των μουσικών κειμένων, βοηθώντας παράλληλα στη μελέτη καθώς μειώνονται στο ελάχιστο τα λάθη και οι παραλείψεις.

    Η γνώση της ευρωπαϊκής μουσικής αποτελεί αναμφισβήτητα εφόδιο για κάθε σπουδαστή που τον συνοδεύει σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης.
  • Μέσα από το “μουσικό σύνολο” ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσα σε ένα σύνολο μουσικών οργάνων εξασκώντας τις μουσικές του ικανότητες περνώντας από την θεωρία στην πράξη.

    Το πνεύμα ομαδικότητος σε συνδυασμό με την συνεργασία και τις ατομικές δεξιότητες, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή, βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης μουσικής προσωπικότητας.
  • Ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει σφαιρική γνώση γύρω από τον ποντιακό πολιτισμό μερος του οποίου αποτελεί η μουσική. Αυτο επιτυγχανεται μέσα από σεμινάρια με την χρήση των multimedia, και μουσικές συμπράξεις με σχολές συναφούς ενδιαφέροντος.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ