ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΟΥΔΗ

    Στην Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού «Χρύσανθος» εφαρμόζεται η πρώτη ολοκληρωμένη μεθοδολογία εκμάθησης ποντιακού τραγουδιού, η οποία αφορά τη σωστή τοποθέτηση φωνής, τη μουσική θεωρία, τα λαογραφικά στοιχεία, την ποντιακή διάλεκτο και πάντοτε με «συμμάχους» σημαντικό μέρος της ποντιακής βιβλιογραφίας, αλλά και επιλεγμένες μουσικές καταγραφές. Η συνεργασία της Ακαδημίας με το ωδείο «Νότα-Νότα» δίνει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίου ποντιακού τραγουδιού, αλλά και τη συμμετοχή σε ποικίλα σεμινάρια, όπως επίσης και την εξοικείωση της ερμηνείας στο στούντιο.

   Στόχος της Ακαδημίας είναι η αξιοποίηση των φωνητικών δυνατοτήτων κάθε σπουδαστή, μα κυρίως η βαθιά γνώση του ποντιακού τραγουδιού, ξεκινώντας από τα ακριτικά τραγούδια και τα δημώδη άσματα, γνωρίζοντας όλες τις περιοχές του Πόντου και τις ιδιαιτερότητες που αυτές παρουσιάζουν και καταλήγοντας μέχρι τη σύγχρονη ποντιακή δισκογραφία. 

Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Γκόσιος
Ερμηνευτής – Καθηγητής μουσικής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

  • Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου με πλήρη ανάλυση του λεξιλογίου των τραγουδιών, την απόδοση τους στη νεοελληνική και τη σωστή εκφορά των λέξεων κατά την ερμηνεία τους.
  • Ανάλυση των μουσικών χαρακτηριστικών των τραγουδιών, εκμάθηση ανάγνωσης ευρωπαϊκής παρασημαντικής και τοποθέτηση φωνής με τα ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε τραγούδι.
  • Εκμάθηση όλων των πληροφοριών ενός τραγουδιού, όπως η περιοχή από την οποία προέρχεται και η θεματική στην οποία ανήκει.
  • Στα σεμινάρια δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν πιο κοντά με σημαντικούς ερευνητές του χώρου, να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν το ποντιακό τραγούδι.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ