Το αύριο της ποντιακής μουσικής ξεκινά από τη γνώση και την παιδεία

Η εξεύρεση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεθόδου διδασκαλίας ποντιακού τραγουδιού, βασισμένη στη μουσική θεωρία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία και πάντα με σύμμαχο τις πολύ σημαντικές μουσικές καταγραφές του παρελθόντος αποτελεί για τις ημέρες μας επιτακτική ανάγκη.

Οι επόμενοι ερμηνευτές όλων των παραδοσιακών και νεότερων ποντιακών τραγουδιών, αποτελούν μαζί και ξεχωριστά τα νέα τμήματα μονωδίας και χορωδίας με εντυπωσιακές παρουσιάσεις και ερμηνείες, συνοδευόμενοι και πραγματοποιώντας συμπράξεις με κορυφαίους λυράρηδες και μουσικούς, πάντα σε συνεργασία με τις κορυφαίες σχολές και τους αξιολογότερους καθηγητές ποντιακής λύρας που διαθέτει ο χώρος της ποντιακής μουσικής.

Το ποντιακό τραγούδι αποκτά επιστημονική διάσταση, καθώς όλοι οι σπουδαστές θα συμμετέχουν σε συζητήσεις στο χώρο διδασκαλίας από καλεσμένους συνεργάτες της σχολής, οι οποίοι είναι έμπειροι καθηγητές φωνητικών, γλωσσολογίας, λαογραφίας, αλλα κυρίως ερμηνευτές και λυράρηδες με βιώματα στο ποντιακό και όχι μόνο τραγούδι.

Κάθε σπουδαστής μας αποχαιρετά ολοκληρωμένος από κάθε πτυχή θεωρίας και πράξης του ποντιακού τραγουδιού.

Η εισαγωγή στην ακαδημία επιτυγχάνεται έπειτα από ακρόαση και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται κάθε τέλος της διδακτικής περιόδου, με την παρουσία επιτροπής αποτελούμενης από καθηγητή μουσικής, καθηγητή ποντιακής λύρας και ερμηνευτές ποντιακού τραγουδιού. Έτσι θα αξιλογείται το συνολικό μας έργο και θα δίνεται το κίνητρο για τη συνέχεια..!

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ “ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ” ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ !!!

ΕΔΡΑ: Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Εύξεινος Λέσχη Σερρών

Υπεύθυνος καθηγητής: ΓΚΟΣΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ
ερμηνευτής – καθηγητής μουσικής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

  • Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου με πλήρη ανάλυση του λεξιλογίου των τραγουδιών, την απόδοση τους στη νεοελληνική και τη σωστή εκφορά των λέξεων κατά την ερμηνεία τους.
  • Ανάλυση των μουσικών χαρακτηριστικών των τραγουδιών, εκμάθηση ανάγνωσης ευρωπαϊκής παρασημαντικής και τοποθέτηση φωνής με τα ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε τραγούδι.
  • Εκμάθηση όλων των πληροφοριών ενός τραγουδιού, όπως στην κατηγορία που ανήκει σύμφωνα με τη θεματική του και τις τεχνικές συγγραφής.
  • Μια μεγάλη προσωπικότητα του χώρου της μουσικής θα βρίσκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κοντά στους σπουδαστές για συζητήσεις, συμβουλές και απορίες.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ