Το αύριο της ποντιακής μουσικής ξεκινά από τη γνώση

Η εξεύρεση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεθόδου διδασκαλίας ποντιακού τραγουδιού, βασισμένη στη μουσική θεωρία, τη γλωσσολογία, τη λαογραφία και πάντα με σύμμαχο τις πολύ σημαντικές μουσικές καταγραφές του παρελθόντος αποτελεί για τις ημέρες μας επιτακτική ανάγκη.

Οι επόμενοι ερμηνευτές όλων των παραδοσιακών και νεότερων ποντιακών τραγουδιών, αποτελούν τα τμήματα μονωδίας και χορωδίας της ακαδημίας, πραγματοποιώντας συμπράξεις με λυράρηδες και μουσικούς, σε συνεργασία με τις κορυφαίες σχολές και τους αξιολογότερους καθηγητές ποντιακής λύρας που διαθέτει ο χώρος της ποντιακής μουσικής.

Το ποντιακό τραγούδι αποκτά επιστημονική διάσταση. Όλοι οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε σεμινάρια από καλεσμένους συνεργάτες της ακαδημίας, καθηγητές φωνητικών, γλωσσολογίας, λαογραφίας, αλλα κυρίως ερμηνευτές και λυράρηδες με βιώματα στο ποντιακό και όχι μόνο τραγούδι.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους ερμηνευτές από κάθε πτυχή θεωρίας και πράξης του ποντιακού τραγουδιού!

Η ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ “ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ” ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ !!!

ΕΔΡΑ: Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Εύξεινος Λέσχη Σερρών

Υπεύθυνος καθηγητής: ΓΚΟΣΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ
ερμηνευτής – καθηγητής μουσικής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

  • Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου με πλήρη ανάλυση του λεξιλογίου των τραγουδιών, την απόδοση τους στη νεοελληνική και τη σωστή εκφορά των λέξεων κατά την ερμηνεία τους.
  • Ανάλυση των μουσικών χαρακτηριστικών των τραγουδιών, εκμάθηση ανάγνωσης ευρωπαϊκής παρασημαντικής και τοποθέτηση φωνής με τα ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε τραγούδι.
  • Εκμάθηση όλων των πληροφοριών ενός τραγουδιού, όπως η περιοχή από την οποία προέρχεται και η θεματική στην οποία ανήκει.
  • Στα σεμινάρια δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν πιο κοντά με σημαντικούς ερευνητές του χώρου, να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν το ποντιακό τραγούδι.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ