ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΟΥΔΗ

Στην Πρότυπη Ακαδημία Εκμάθησης Ποντιακού Τραγουδιού "Χρύσανθος" εφαρμόζεται πρώτη ολοκληρωμένη μεθοδολογία εκμάθησης του ποντιακού τραγουδιού, η οποία περιλαμβάνει τη μουσική θεωρία, την ποντιακή διάλεκτο και τα λαογραφικά στοιχεία, με σύμμαχο τις πολύ σημαντικές μουσικές καταγραφές του παρελθόντος, αλλά και σημαντικό μέρος της ποντιακής βιβλιογραφίας.

Το ποντιακό τραγούδι γίνεται σπουδή και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε σπουδαστή να έρθει σε επαφή με το ποντιακό μουσικό πολιτισμό, εκτός από το κυρίως μάθημα, με σεμινάρια από συνεργάτες της Ακαδημίας, οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στο είδος τους καθηγητές φωνητικών, γλωσσολογίας, λαογραφίας, αλλα κυρίως ερμηνευτές και λυράρηδες με εμπειρία και βιώματα στη ποντιακή μουσική.

Στόχος μας είναι η ποντιακή μουσική και το τραγούδι να επιβιώσουν αναλλοίωτα στο χρόνο...

ΕΔΡΑ: Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ: Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Εύξεινος Λέσχη Σερρών

Υπεύθυνος καθηγητής: ΓΚΟΣΙΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ
ερμηνευτής – καθηγητής μουσικής

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ

  • Εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου με πλήρη ανάλυση του λεξιλογίου των τραγουδιών, την απόδοση τους στη νεοελληνική και τη σωστή εκφορά των λέξεων κατά την ερμηνεία τους.
  • Ανάλυση των μουσικών χαρακτηριστικών των τραγουδιών, εκμάθηση ανάγνωσης ευρωπαϊκής παρασημαντικής και τοποθέτηση φωνής με τα ανάλογα τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε τραγούδι.
  • Εκμάθηση όλων των πληροφοριών ενός τραγουδιού, όπως η περιοχή από την οποία προέρχεται και η θεματική στην οποία ανήκει.
  • Στα σεμινάρια δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν πιο κοντά με σημαντικούς ερευνητές του χώρου, να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν το ποντιακό τραγούδι.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ